رزومه چیست؟
رزومه سندی است حاوی سوابق تحصیلی، شغلی و دستاوردهای یک فرد که معمولاً جهت تقاضای یک موقعیت شغلی ارائه میشود. یک رزومه خوب، اطلاعات و تجربیات شما را به بهترین شکل ممکن به کارفرما منتقل میکند. در واقع، رزومه یک سند بازاریابی است که از طریق آن باید برای خودتان بازاریابی کنید. در این سند شما باید مهارتها، تواناییها، صلاحیتها و تجارب خود را به کارفرما بفروشید. بنابراین هرچه خودتان را بهتر معرفی کنید، تصمیمگیری برای کارفرما راحتتر خواهد بود.
ویژگی های یک رزومه خوب برای بدست آوردن شغل بهتر:
یکی از سوالاتی که برای کارجویان (به خصوص کارجویان تازه فارغالتحصیل) وجود دارد این است که رزومه باید شامل چه اطلاعاتی باشد. در ادامه خواهیم دید یک رزومه حرفهای باید شامل چه اطلاعاتی باشد.
اطلاعات شخصی:
اطلاعات شخصی معمولاً شامل نام و نام خانوادگی، آدرس، تاریخ تولد و شماره تماس (تلفن ثابت و همراه) میشود.
در گذشته به دلیل رعایت مسائل حرفهای از اضافه کردن عکس به رزومه خودداری میکردند (زیرا در صورت موجود بودن عکس، نپذیرفتن درخواست کارجو بر اساس سن، جنسیت یا رنگ پوست آسانتر میشود). برای مثال در آمریکا و انگلیس معمولاً از عکس در رزومه استفاده نمیشود، اما در کشورهایی مانند فرانسه، بلژیک و آلمان مشکلی از این بابت وجود ندارد.
با این حال، امروزه با گسترش اینترنت و شبکههای اجتماعی مانند لینکدین، استفاده از عکس در رزومه به امری اختیاری تبدیل شده است. اگر در رزومه خود از عکس استفاده میکنید، عکستان باید از شانه به بالا باشد و بهتر است در آن لبخند بزنید
تحصیلات
شما در رزومه خود باید به رشته تحصیلی و دانشگاهی که در آن تحصیل کردهاید، اشاره کنید. اگر مدارک دیگری نیز دارید بهتر است آنها را نام ببرید.
سوابق شغلی
یکی از نکات مهمی که در هنگام نوشتن سوابق شغلی باید رعایت کنید این است که از کلماتی استفاده کنید که شما را شخصی فعال معرفی کنند. برای مثال کلماتی مانند برنامهریزی، توسعه و هماهنگی میتوانند حس خوبی به کارفرما منتقل کنند.
هنگام نوشتن سوابق شغلی، سعی کنید بر روی کار گروهی تمرکز کنید. حتی اگر سابقه کاریتان مربوط به کار در رستوران یا کافی شاپ است بهتر است به جای نوشتن عبارات کلیشهای، از تجاربی که هنگام ارائه خدمات به مشتریان یا مدیریت اعتراضات مشتریان بنویسید.
همچنین سعی کنید مهارتهای خود را بر اساس نوع شغلی که میخواهید به دست آورید، اولویتبندی کنید. برای مثال شغلی مرتبط با امور مالی نیازمند مهارتهای تحلیلی و آماری است، در صورتی که شغلی مرتبط با بازاریابی به مهارتی مانند فن مذاکره نیازمند است
مهارت های فنی
مهارتهای ابتدایی که کارفرما انتظار دارد در رزومه شما ببیند عبارتند از:
• تسلط به یک زبان غیرفارسی (مانند انگلیسی)
• توانایی کار با نرمافزارهای Microsoft Office مانند Word، Excel، Powerpoint و …
• توانایی جستجو در اینترنت
• تسلط به ابزارهای آنلاین مرتبط شغلی
اگر کارجویی با سابقه هستید یا مهارتهای مرتبط با شغلتان زیاد است، نوشتن یک رزومه بر اساس مهارتها میتواند روند استخدامتان را تسریع کند
کارفرمایان معمولا رزومهها را به دلیل چه اشکالاتی رد میکنند؟
در یک نظرسنجی مشخص شد که بسیاری از رزومهها به دلیل اشکالات زیر منجر به استخدام متقاضی نمیشوند:
1. غلطهای املایی و دستور زبانی ۵۶%
2. نامرتبط بودن مهارتهای کارجو با شغل ۲۱%
3. کوتاه بودن رزومه و سابقه کاری کم ۱۶%
4. ساختار بد و ضعیف محتوای رزومه ۱۱%
5. نداشتن دستآورد ۹%
6. نادرست بودن شماره تماس و ایمیل ۹%
7. گنگ بودن اطلاعات محتوای رزومه ۵%
8. دروغگویی ۲%
9. داشتن عکس در رزومه ۱%
همانطور که کوتاه بودن رزومه میتواند در کارفرما اثری منفی داشته باشد، طولانی بودن رزومه نیز میتواند حسی مشابه در کارفرما ایجاد کند.
برای نوشتن رزومه حتماً از فونتهای رسمی استفاده کنید. اگر قرار است که رزومه خود را پرینت کنید، حتماً دقت کنید که رزومهتان بر اساس اندازه A4 ایجاد شده باشد. همچنین، به هیچ وجه کاغذ رزومه خود را تا نکنید.
یکی دیگر از اشتباهاتی که بسیاری از کارجویان در هنگام نوشتن رزومه مرتکب میشوند، اضافه کردن آدرس ایمیل نامتعارف است. بهتر است یک ایمیل رسمی با نام رسمی خودتان ایجاد کنید زیرا نزدیک به ۷۵% از رزومههایی که ایمیل نامتعارف داشته باشند، نادیده گرفته خواهند شد. مطمئناً هیچ کارفرمایی با دیدن ایمیل golden.monkey96@gmail با شما تماس نخواهد گرفت.
همچنین، ساده نویسی را فراموش نکنید. استفاده از کلمات ثقیل و دشوار نشان از سطح آگاهی بالای شما نیست و فقط مطالعه رزومه شما را دشوارتر میکن
یک رزومه باید چند صفحه باشد؟
یک رزومه استاندارد معمولاً بیشتر از دو برگه A4 نیست. رزومه استاندارد معمولاً حاوی اطلاعات مهمی از سوابق شغلیتان است و چندان وارد جزئیات نمیشود. برای درک درست از طول رزومه، در ابتدا باید تفاوت بین Resume و CV را بدانیم.
Resume معمولاً یک یا دو صفحه است و اطلاعات شغلی و تحصیلی شما را به صورت مختصر و تیتروار بیان میکند. کارجو باید Resume خود را برای هر موقعیت شغلی تطبیق دهد. در Resume نیازی نیست که همه چیز به ترتیب تاریخ نوشته شود. همچنین، الزامی وجود ندارد که Resume بیانگر تمام سوابق شغلیتان باشد.
از طرف دیگر، مفهومی به نام CV وجود دارد. CV (که مخفف عبارت Curriculum Vitae است) سندی دو یا چند صفحهای است که اطلاعات شخصی، سوابق و دستاوردهای شغلی کارجو را با جزئیات دقیق نمایش میدهد. همچنین، در هنگام نوشتن CV باید سوابق تحصیلی و دستاوردهای شخصی مانند مقالات و کتب چاپ شده، افتخارات و جوایز نیز ذکر شوند.
اگر تعداد صفحات رزومهتان زیاد است با انتخاب یک فونت مناسب، استفاده از جدول و نشانهگذاری میتوانید تعداد صفحات را به شکل قابل ملاحظهای کاهش دهید
رزومه را با چه فرمتی ذخیره کنیم؟
رزومهها معمولاً به صورت فایل PDF، ورد یا تکست برای کارفرمایان ارسال میشوند. با این حال، بهترین فرمت برای ذخیره و ارسال یک رزومه، فایل PDF است.
زمانی که شما رزومه خود را به صورت فایل ورد یا تکست برای کارفرما ارسال میکنید، این احتمال وجود دارد که ساختار رزومه و فونتهای آن در نمایشگر کارفرما به شکلی دیگر نمایش داده شود. حتی از آنجایی که این نوع فایلها قابل ویرایش هستند، ممکن است کارفرما سهواً قسمتی از رزومه شما را حذف کند.
این نوع مشکلات در فایلهای PDF وجود ندارد. فایلهای PDF در همۀ رایانهها به یک شکل نمایش داده میشوند و همچنین، امکان ویرایش آنها توسط دیگران وجود ندارد.
منبع : دانشگاه کنت